Paraziti intracelulari

Virusurile: Virusurile

Autor: Dr. Dolfi Alexandra Împotriva infecțiilor virale au apărut numeroase vaccinuri precum vaccinul anti-poliomielită, vaccinul anti-rubeolă, vaccinul anti-virus hepatitic B, vaccinul anti-rujeolă etc.

helminth infection pathology papilomul colului uterin este tratat

Variola este singura infecție virală despre care se cunoaște că a fost eradicată prin folosirea vaccinului anti-variolic, ultimul caz fiind raportat în octombrie Cu toate că avem vaccinuri și tratamente eficiente, infecțiile virale constituie încă un pericol real întrucât gradul de paraziti intracelulari și mortalitate este destul de ridicat. Ca și bacteriile, pentru a produce o infecție paraziti intracelulari în organism virusurile trebuie să fie caracterizate prin patogenitate și virulență.

Cele două caracteristici sunt strâns legate și depind una de cealaltă.

Dicționare ale limbii române

Un virus foarte puțin virulent va fi eradicat de către răspunsul imun al gazdei și îndepărtat din organism, iar un virus foarte virulent depăși posibilitățile de apărare ale răspunsului imun și prognosticul gazdei va fi nefavorabil, putând surveni chiar decesul. Virulența poate fi modificată prin mutațiile care apar în materialul genetic viral.

  1. Cura de detoxifiere fiere si ficat
  2. Hpv delta neo

Ca și la bacterii, pentru paraziti intracelulari putea declanșa un răspuns imun din partea gazdei, virusurile trebuie paraziti intracelulari fie caracterizate prin imunogenicitate. Aceasta este dată de proteinele virale componente ale capsidei virusului învelișul protector viral. Răspunsul imun anti viral se produce atât împotriva antigenelor exprimate pe suprafața capsidei virusului respectiv, cât și împotriva antigenelor prezentate pe membrana celulei care a fost infectată de către virus.

Caracteristicile virusurilor Virusurile sunt microorganisme procariote deoarece nu au nucleu propriu, materialul lor genetic fiind dispus liber în citoplasmă sub forma ADN viral sau ARN viral.

Trichineloza

Un virus nu va conține niciodată ambele tipuri de acizi nucleici. În funcție de tipul de acid, dezoxiribonucleic sau ribonucleic se deosebesc două mari grupuri de virusuri: dezoxiribovirusuri care conțin numai ADN Virus herpetic, virusuri paraziti intracelulari și ribovirusuri care conțin paraziti intracelulari ARN virusul gripal, virusul HIV.

Virusurile au apărut consecutiv evoluției celulelor, după apariția bacteriilor. Există chiar și virusuri care atacă paraziti intracelulari, denumiți bacteriofagi. Diferențele dintre virusuri și bacterii sunt următoarele: - Virusurile paraziti intracelulari paraziți exclusiv intracelulari și sunt dependenți de energia furnizată de către celula gazdă întrucât, spre deosebire de bacterii virusurile nu au mitocondrii care să le asigure respirația și potențialul energetic.

Account Options

Prin urmare, invazia gazdei de paraziti intracelulari virusuri se face prin înmulțirea excesivă a celulelor gazdă care vor avea materialul genetic modificat și înlocuit cu materialul genetic viral. În momentul în care o celulă este infectată de către un virus, ea nu încetează să își îndeplinească funcțiile obișnuite, fiind folosită numai ca gazdă cu ajutorul căreia virusul se înmulțește și devine patogen.

De aceea sunt mult mai greu de cultivat decît bacteriile și cultivarea lor nu este o metodă curentă de diagnostic. În afară de material genetic, virusul este alcătuit dintr-o capsidă care protejează acidul nucleic. Unele virusuri au în afară de capsidă și o anvelopă, care constituie un al doilea înveliș viral.

Atât capsida, cât și anvelopa au structură proteică sau glicoproteică, aceste proteine constituind antigenele virale de suprafață. Înmulțirea virusurilor se face deci numai în interiorul celulelor vii deoarece ele sunt dependente de enzimele celulare, de ribozomii celulari și de sursele celulare de energie.

Răceala comună și gripa

Prin urmare paraziti intracelulari stabilit faptul că virusurile sunt paraziți intracelulari obligatorii și prin faptul că modifică expresia materialului genetic al celulei gazde sunt implicit paraziți la nivel genetic, care posedă atributele vieții reprezentate de autoreproducere replicare și ereditate paraziti intracelulari caracterelor de virulență către toate copiile rezultate prin replicarea virală.

Genomul viral codifică proteinele ce medicamente sunt disponibile pentru paraziți care alcătuiesc capsida și anvelopa învelișurile genomului și proteinele reglatorii care au funcție enzimatică Relația dintre virus și celula gazdă Permisivitatea este un concept definit ca fiind suma de modalități prin care virusurile sunt capabile să influențeze, să modifice și să controleze metabolismul celulei gazdă.

Unele virusuri nu sunt permisive deloc întrucât ele sunt incapabile să se replice în celula care le-a găzduit și astfel sunt eliminate o dată cu moartea acestei celule în procesul numit infecție abortivă, alte paraziti intracelulari sunt capabile de un grad înalt de replicare și determină infecția productivă sau litică ce va duce la moartea celulei gazdă și la răspândirea virusului.

paraziti intracelulari

Infecția abortivă și infecția productivă sunt două situații extreme între care se regăsesc trei situații intermediare: infecția aparentă, infecția persistentă și infecția latentă. Infecția inaparentă este infecția în care cantitățile de virusuri produse sunt limitate.

paraziti intracelulari

Aceste virusuri pot persista în focare virale inaparente care nu determină niciun fel de semne și simptome. Multiplicarea virală se face limitat în aceste focare. Un organism sănătos va eradica infecția cu ajutorul sistemului său imunitar, însă organismele imunodeprimate vor transforma infecțiile inaparente în infecții productive. Infecția persisentă este infecția în care există un echilibru între replicarea virală și diviziunea celulelor infectate de către virus.

Despre analiză - Anticorpi anti Toxoplasma gondii IgG

Persistența virusului în organism este produsă de existența unor factori extracelulari care protetejează celulele încă neinfectate interferon, anticorpi non-neutralizanți și de selectarea unor tulpini virale cu multplicare lentă. Astfel se produce o infecție cronică cum este de exemplu hepatita B sau hepatita C. Infecția latentă este infecția în care ciclul replicativ paraziti intracelulari înmulțirea virusurilor se oprește timpuriu. Herpes-virusurile sunt exemplu caracteristic pentru că ele produc o astfel de infecție întrucât pot rămâne latente în organism timp îndelungat.

De exemplu alfaherpesvirusurile sunt responsabile de veziculele herpetice de la nivelul dermului la nivelul buzelor - virus herpes simplex 1 sau la nivel genital - virus herpes simplex 2 după care rămân latente la nivelul ganglionilor de pe calea rădăcinilor posterioare ale nervului spinal care inervează zona cutanată afectată de veziculele herpetice.

paraziti intracelulari

Asevedeași