Vierme roșu, IgE specific la vierme rosu de namol

vierme roșu

Voi scrie acum despre un dăunător mai puţin cunoscut fermierilor, dar care poate să producă pagube mari de producţie în anii în care îşi face apariţia.

  • Cât durează pentru a-ți detoxica colonul
  • Atentie cand cumparati peste proaspat, necuratat!
  • Viermii intestinali

Este vorba de viermele roşu al paiului Haplodiplosis marginata. Denumirea populară a speciei este dată de larvele acestui dăunător, care se găsesc în tulpinile de grâu.

Top citite acum

Dăunătorul nu este prezent în toată ţara, ci are un areal limitat, în zonele colinare din judeţele Argeş, Dâmboviţa, Teleorman sau Olt. Atacul vierme roșu dăunător prezintă o vierme roșu ciclicitate, fiind în strânsă legătură cu condiţiile climatice, dar în anii în care se manifestă atacul, pierderile de recoltă pot să fie mai ridicate.

ciuperci jumbo

Click pe poza pentru galerie! Particularităţile biologice ale insectei Ciclul biologic al acestor insecte prezintă nişte particularităţi interesante.

Practic, datorită acestor particularităţi avem ciclicitatea atacului o dată la ani.

cum să scapi de giardia și paraziți detoxifiere 1 saptamana

Insecta prezintă o generaţie pe an, iernează ca larvă aflată la completa dezvoltare în sol, dar în anii cu condiţii climatice nefavorabile dezvoltării, cum vierme roșu fi secetă şi temperaturi ridicate, nu se mai împupează, ci rămâne în stadiul de larvă chiar şi vierme roșu mulţi ani la rând!

Teoretic, larvele urcă spre suprafaţa solului şi se împupează în perioada aprilie-mai.

În condiţii climatice normale, primii adulţi apar la începutul lunii mai, dar apariţia lor se eşalonează pe durata unei luni. Adultul are o durată scurtă de viaţă, de zile.

Vierme - Wikipedia

Femela depune ponta pe frunzele din etajele superioare ale plantei, de-a lungul nervurilor. În total, o vierme roșu poate depune până la de ouă! Dacă umiditatea atmosferică este scăzută, multe ouă nu vor fi viabile. Perioada de incubaţie este cuprinsă între 5 şi 10 zile. Larvele eclozate sunt de culoare roşie, pătrund între teacă şi tulpină, găsindu-se de-a lungul internodului.

Felicitări!

Planta are o reacţie tipică de apărare, formând gale în formă de şa. Este principalul simptom de recunoaştere al atacului viermelui roşu al paiului. În literatura de specialitate s-au semnalat situaţii când într-o tulpină s-au găsit o sută de larve! În teorie, larvele îşi încheie ciclul de dezvoltare înainte de recoltarea păioaselor, coboară în sol şi intră în diapauză estivală, care se continuă apoi cu hibernarea.

Dacă, după ce larvele pătrund în tulpină, urmează o perioadă mai secetoasă, plantele de grâu îşi pierd elasticitatea şi larvele pot perfora mai vierme roșu tulpina pentru a migra în sol, în vederea diapauzei şi apoi a hibernării. Cum recunoaştem prezenţa larvelor în plantă?

IgE specific la vierme rosu de namol

Mod de dăunare: este atacat cu predilecţie grâul de toamnă, dar se poate întâlni şi vierme roșu orz. Deşi s-a semnalat şi pe secară sau ovăz, totuşi la aceste culturi nu prezintă importanţă economică. Se mai poate întâlni pe diferite graminee spontane. Atacul se identifică relativ uşor în condiţii de câmp, prin umflăturile tecilor frunzelor din etajele vierme roșu ale plantei, în formă de şa.

Dacă înlăturăm tecile, se pot vedea galele caracteristice în formă de şa, care dacă le secţionăm, se observă larvele roşii, aflate în diferite stadii de dezvoltare.

vierme roșu

Un alt simptom este încetinirea creşterii plantelor atacate au talie mai mică decât plantele normalede asemenea spicele formate sunt nedezvoltate, mai mici decât cele normale, numărul de boabe formate fiind redus.

S-a constatat că paiele atacate sunt mai subţiri şi colorate în verde mai intens, ca vierme roșu a acumulării exagerate de clorofilă.

În caz de atac puternic, plantele pot să fie sterile.

vierme roșu cum să faci pipi

Dăunătorul este favorizat de monocultura de grâu, găsindu-se cu predilecţie în zonele vierme roșu soluri argiloase. De asemenea, umiditatea ridicată a solului şi a aerului favorizează acest dăunător. În acest an, deşi în multe zone din jumătatea vierme roșu a ţării a fost secetă, în zonele de deal din judeţele Argeş şi Olt s-au semnalat zile cu precipitaţii însemnate cantitativ.

🥇 ▷ Vierme Roșu din California - Cea mai ieftină creștere

În unele zone din judeţul Argeş, în două zile din luna mai s-au înregistrat mm precipitaţii! Asta în condiţiile în care la câmpie, în multe zone din sud-estul ţării, nu au căzut nici 10 mm în perioada aprilie-mai!

medicamente pentru giardia și războiul rotund

Principala măsură de limitare a atacului - recoltarea de urgenţă Având în vedere că în vierme roșu în care s-a manifestat atacul, larvele se află deja în tulpini şi nu mai putem interveni cu un tratament chimic, combaterea este dificilă. Ce putem face aşadar dacă într-o anumită zonă a apărut suspiciunea atacului viermelui roşu al paiului? În primul rând se face o inventariere a tuturor solelor din zona respectivă. Se vierme roșu sondaje, pe diagonala solei, la fiecare punct de determinare se aleg cel puţin zece plante de la care se înlătură tecile pentru a vedea prezenţa sau absenţa galelor.

RECOLTARE ANALIZE

Dacă umflăturile sunt prezente, se secţionează cu un briceag pentru a se constata prezenţa vierme roșu. Acolo unde s-a confirmat atacul, se va dispune recoltarea cât mai timpurie a grâului în prima urgenţă!

vierme roșu negi genitale pentru viață

În acest fel este posibil să împiedicăm migrarea în sol a unei părţi însemnate a larvelor.

Asevedeași